december 2021
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Sokat gondolkodunk azon, hogy milyen programokkal tudnánk az idős otthon lakóinak örömet okozni, ami természetesen nem is fárasztja el őket túlzottan.

Egy ilyen lehetőségre bukkantunk Hajdúböszörményben. Sokan nem is tudnak róla, hogy itt tőlünk alig néhány km-re milyen országos hírű tájház  együttes várja a látogatókat.

Úgy gondoltuk, mindenki számára kedves élmény lesz, ha kicsit visszautazunk az időben és megnézzük a gyermekkort felidéző tárgyakat. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2014. június 12. - én ellátogatunk a szomszédba emlékezni picit.

Amikor megérkeztünk rövid tájékoztatóval fogadtak bennünket. Itt tudhattuk meg, hogy valójában mi a különbség a tájház és a skanzen között. Megvallom őszintén eddig nekem is ugyanazt jelentette a két fogalom. Ezek a tájházak mindig is ezen a helyen álltak, és valaha  emberek éltek ugyanezen a helyen, ezek között a falak között. Megtudhattuk azt is, hogy az országban szinte egyedülálló ez a tájház együttes, hisz zömében az ország más részein egy helyen egy, maximum kettő régi ház található. Itt, Hajdúböszörményben egybe nyitva 7 eredeti állapotában megőrzött házikó várja vendégeit.

Időseinkkel megnézhettük egészen a bölcsőtől a tiszta szobáig minden olyan régmúltat idéző berendezési tárgyakat, melyekre már ők is csupán emlékeikben gondolnak vissza.

Élmény volt látni, ahogyan gyermeki naivitással örültek meg egy rocskának, egy vaj-köpülőnek, vagy épp a mestergerenda alatt keresték a pénzérméket.

Valamennyi portát végigjártuk, jó elfáradtunk, ezért le is pihentünk az udvarban, ahol vendéglátóink  helyben, kemencében kenyérlángost  sütöttek nekünk. A hagyományos módon elkészült finom falatok  elfogyasztása után a melegben jól jött egy kis hűsítő limonádé.

Nekünk fiatalabbaknak egy új, fantasztikus ízvilág nyílt meg, lakóinknak meg a több évtizede elfeledett ízeket idézte fel  ez a délelőtt.

Mindenki számára feledhetetlen élmény marad ez a nap.

Kicsit elfáradva, de annál jobb hangulatban tértünk vissza  az otthonba.