July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Member Institutions
An error occured during parsing XML data. Please try again.
There is no translated content available yet

Balmazújváros, Debreceni u. 12.
Tel.:
(52) 370-399

"Talán különös dolog ilyet mondani,
de egyedül a fejlődésben, az átalakulásban
és a változásban találhatjuk meg
az igazi biztonságot."
(A. M. Lindbergh)

 

 

 

 


Közösségi Pszichiátriai Ellátás

A közösségi gondozás a pszichiátriai betegek számára nyújt a lakókörnyezetükben, a család és más kliens szociális kapcsolati körébe tartozók aktív részvételével segítséget. Ebben a speciális ellátási típusban a különböző szociális segítségnyújtáson túl az életviteli készségek fejlesztése, a szabadidő hasznos eltöltésének strukturálása, a munka- és az emberi kapcsolatok fejlesztése kap szerepet.

 

Támogató Szolgáltatás

A támogató szolgáltatás célja a fogyatékkal élő személyek lakókörnyezetében történő ellátása. Mindenek előtt a lakáson kívüli közszolgálatok elérésének segítésére, az igénybe vevő önálló életvitelének fenntartása mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtásra irányul.

 

Szenvedélybetegek Nappali Ellátása

Az ellátás célja a függőségből adódó problémákkal küzdők segítése, hogy minél teljesebb, konfliktusmentesebb életet élhessenek. Olyan szolgáltatásokat kívánunk nyújtani, melyek hozzájárulnak a szenvedélybetegség okozta ártalmak mérsékléséhez, mind az egyén, mind a társadalom tekintetében.
A nappali ellátás egyéni szükségletekre alapozott, rehabilitáló, reintegráló hatások mellett a preventív tevékenységek is előtérbe kerülnek.Akiknek segíthetünk:

* kémiai szerek rendszeres használói: drogok, party drogok, alkohol, gyógyszer (nyugtató, altató, hangulatjavító, élénkítő)

* veszélyeztető viselkedési szokással élők: túlzott fogyókúra, túlzott vegetarianizmus, túlzott hízás, játékgépezés, számítógépezés, számítógépes játék, internetezés, munkamánia, veszélykeresés, kleptománia, pirománia, túlzott szexuális vágy

- akik a Balmazújvárosi Kistérség közigazgatási területén élnek (Balmazújváros, Egyek, Tiszacsege, Hortobágy)

- akik az absztinencia fenntartásában kérnek segítséget

- akiknél az addiktív probléma megjelent

- akik aktív szerhasználók, viselkedési addikcióban szenvedők

- mindazok, akiket közvetlenül érint a szenvedélybetegség problémájaSzolgáltatásaink:

- Napközbeni tartózkodás biztosítása
- Alapvető higiéniai szükségletek kielégítésének lehetősége (főzés, mosás, tisztálkodás)
- Egyének, családok életvezetési képességeinek megőrzése, fejlesztése
- Életviteli tanácsadás
- Mentálhigiénés tanácsadás
- Hivatalos ügyek intézésének segítése
- Konfliktuskezelés, meditáció
- Pszichológiai tanácsadás, terápiák, csoportok
- Szociális tanácsadás
- Felvilágosító előadások szervezése
- Mentális gondozás
- Álláskeresés segítése
- Önszerveződő csoportok támogatása, működésének segítése
- Prevenció
- Absztinencia magatartásának segítése
- Szabadidős programok szervezése
- Kulturális rendezvények, programok látogatása, szervezése

 

Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása

Napjainkban leginkább a túlhajszolt életmódnak köszönhetően egyre gyakoribb a szenvedélybetegség, a kóros függőségekkel kapcsolatos ártalmak, szokások megjelenése, kialakulása. Ezek említése kapcsán a legális és illegális szerhasználatot (pl.: dohányzás, alkohol, nyugtató, altató, egyéb gyógyszerek, drog), valamint a kényszeresen működő viselkedésformákat (pl.: játék, evés, internet, vásárlás, kapcsolat) értjük. A függőségek számos szövődményekkel járhatnak, melyek életmód változtató hatással bírnak, így komoly problémákat jelenthetnek az egészségi és lélektani állapotban, szociális kapcsolatokban. Gyakori következménye lehet az egyén magányossága, a család, barátok elfordulása, munkahely elvesztése. A jelenlévő probléma kezelésében és megelőzésében tud segítséget nyújtani intézményünk a Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ ez évben indított új ellátási formája, a Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása. Amely Balmazújváros, Hortobágy, Egyek és Tiszacsege településeken a lakosok számára (16 év felett) önkéntesen és ingyenesen igénybe vehető. Segítséget nyújt a szerhasználat, illetve függés ártalmainak, kóros következményeinek csökkentésében, a probléma, betegség kezelési lehetőségeinek feltárásában. Fontos, hogy munkatársaink célja nem csak a problémával küzdőknek, hanem az ők környezetében élőknek (családtag, barát, munkatárs hozzátartozó) is támogatást nyújtani. A közösségi ellátás segít abban, hogy -a probléma súlyosságához mérten- az egyén aktívan képes legyen részt venni a hétköznapi élet ritmusában. Így a hivatalos ügyek intézésében, az egészségügyi, kulturális és közintézményekkel (művelődési ház, könyvtár, oktatási intézmény) való kapcsolattartásban, a szabadidejük megszervezésében, közösségi programokon való részvételben.
A közösségi ellátás keretei lehetőséget teremtenek arra, hogy a hasonló problémákkal, gondokkal küzdők találkozhassanak, tapasztalatot cserélhessenek, önsegítő csoportokat létrehozzanak, kikapcsolódjanak csoportfoglalkozásokon, illetve az ellátás által szervezett közösségi programokon (kirándulások, kulturális programok).

Ha a fent említett problémák bármelyike önt, vagy hozzátartozóját érinti, akkor keresse fel szolgálatunkat!
Forduljanak bizalommal munkatársainkhoz!

További telephelyek, elérhetőségek:

Idősek Klubja
4060 Balmazújváros, Veres P. u. 8. sz.
(52) 580-598

Idősek Otthona
4060 Balmazújváros, Veres Péter u. 57.
(52) 370-222

Idősek Otthona
4069 Egyek, Tisza u. 6.
(52) 378-019

Faluház
4071 Hortobágy, Kossuth u. 8.
(52) 589-357

Idősek Klubja
4066 Tiszacsege, Tompa u. 1.
(52) 373-136

 
  ***     A szolgáltatások nyitottak, diszkrétek, ingyenesek és önkéntesen vehetők igénybe!     ***